BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 4.09.2019| Okunma Sayısı: 894

 

 

Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiği, yapılan tüm kınama ve açıklamaların yetersiz kaldığı günümüzde kadın cinayetlerine bir yenisi de maalesef ilimizde eklenmiştir. Boşanma aşamasında olan, yaşadığı şiddet sarmalından boşanarak kurtulmaya çalışan Sibel Ç. maalesef kadın cinayetlerinin son kurbanı olmuştur.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Emine Bulut cinayetinin olay esnasında orada bulunan kişi tarafından kameraya kaydedilmesi, kadınlarımızın yaşadığı vahşeti çok çarpıcı şekilde gözler önüne sermiştir. O görüntüler, ölümü kamera kaydına girmeyen binlerce kadının varlığını bir tokat gibi yüzümüze vurmuştur.

Ancak gelinen noktada Emine Bulut ile bu cinayetlerin bitmediği ve bitmeyeceği anlaşılmıştır. Konu, devlet tarafından tüm yönleri ile ele alınmalı kalıcı ve önleyici tedbirler bir an önce hayata geçirilmelidir. Biz Niğde Barosu olarak üzerimize düşeni fazlası ile yapmaya hazır olduğumuzu, yapılacak çalışmalara tüm gücümüzle destek vereceğimizi, bu davanın da yakından takipçisi olacağımızı buradan ifade ediyoruz.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi dendiğinde herkesin aklına daha ağır cezalar verilmesi gerektiği gelmekte, hatta idam cezasının yeniden getirilmesi ile konunun çözüleceği sanılmaktadır. Cinayet işlendikten sonra verilecek cezadan önce toplumun bilinçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması, adeta “geliyorum” diyen cinayetin önüne geçmek için önleyici tedbirlerin alınması daha yararlı olacaktır. Öyle ki idam cezası uygulanan ülkelerde kadına şiddetin azalmadığı, bilakis diğer ülkelerden fazla olduğu da bilinmektedir. Dolayısı ile kadın cinayetlerinin önüne geçmek için önce konunun öneminin devlet tarafından benimsenmesi, sonra şiddeti önleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Kadına şiddetin bahanesi, gerekçesi olmaz, olamaz. Namus, haksız tahrik gibi kavramlarla kadına şiddet meşru görülemez, cezada indirim sebebi yapılamaz. Belki de yapılması gereken ilk iş, bu kavramları duyduğumuzda, cinayete kurban giden kadın için toplumun kafasında oluşan “hak etmiş” düşüncesinin yıkılmasıdır. Toplumun olaya bakışını değiştirmedikçe kadın cinayetlerini ve kadına şiddeti bitirmemiz mümkün olmayacaktır.

Sibel Ç. katledildiğinde olay yerinde bulunan 5 çocuğunun, tanık oldukları bu vahşetin travmasını ömür boyu yaşayacakları düşünüldüğünde, çözülmesi gereken sorunun ne kadar büyük olduğu ve “bir kadın daha öldürülmüş” diyerek geçiştirilemeyeceği daha net anlaşılacaktır. En tehlikeli olan da şudur ki, kadın cinayetlerinin sıradanlaşmaya başlaması, alışıldık bir haber niteliğinde algılanması çözümü imkansız hale getireceği için biz her durumda kadına şiddetin önlenmesi talebimizi haykırmaya devam edeceğiz.

Bu vesile ile hayatını kaybeden Sibel Ç. Allah’tan rahmet, başta 5 çocuğu olmak üzere geride kalan tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. 04.09.2019

NİĞDE BARO BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. EMİN ALPER ÖZTÜRK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.