8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Tarih: 8.03.2024| Okunma Sayısı: 685

BASIN AÇIKLAMASI

        

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Emekçi kadınların haklarını elde etmek uğruna can verdikleri mücadeleyi simgeleyen bugün de her türlü ayrımcılığa, şiddete ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.

 

Hak savunucusu olarak bizler; uzun mücadeleler sonucunda elde edilmiş Kadın Hakları kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı, kadın hakları mücadelemizi dünden daha büyük bir inanç ve dayanışmayla sürdürme kararlılığındayız. Bu kararlılığımızla “Dün de vardık, bugün de varız, yarın da var olmaya devam edeceğiz.

 

         Son yıllarda ülkemizde kadınlara karşı ayrımcılık ve eşitsizlik derinleşmiş, kadın cinayetleri sıradanlaşmış ve artmış, çocuk yaşta evlilikler önlenememiştir.

 

Kadına yönelik şiddet sadece kadınların problemi değil, toplumsal bir problem olduğundan önleyici ve koruyucu tedbirlerin doğru şekilde tespit edilip uygulamaya geçirilmesi biz hukukçuların asli görevidir.

 

Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi yaklaşımlardan vazgeçilerek, kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen kültürel anlayış değiştirilmelidir. 

 

         Yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasi partilerin il genel meclisi ve belediye meclis üyesi adaylarına baktığımızda seçilebilir sıralamalara bir ya da iki kadının yazıldığını, yine aynı şekilde protokol üyelerine bakıldığında kadınların yok denecek kadar az olduğunu üzülerek görmekteyiz.

 

         Burada şunu sormak istiyoruz; Kadınların  ekonomik, kültürel ve sosyal alanda çok daha fazla yer aldığı aşikardır. Örneğin; okullarda, hastanelerde, adliyelerde kısaca kamunun her alanında veya esnaflar arasında, fabrikalarda kısaca özel sektörün her alanında kadınlarımızın en az yarı yarıya çalıştığı sabitken neden temsil makamında veya karar mekanizmasında kadınlar yer almamaktadır?

 

Bir ülkede karar alma süreçlerinde nüfusun yarısı temsil edilemiyorsa, o ülkede alınan kararların demokratik ve çoğulcu olduğundan söz edebilmek mümkün değildir. Bu bakımdan, hem demokratik yaşamın güçlendirilmesi hem de cinsiyete dayalı eşitsizliklerin kaldırılmasında daha etkin olunabilmesi için kadınların temsil makamında ve karar alma mekanizmasında eşit oranda yer almaları gerekir.

 

Unutulmamalıdır ki Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi ‘’Kadınları geride bırakan toplum geride kalmaya mahkumdur.’’

 

Sözlerimize son verirken Niğde Barosu ve Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; uzun mücadeleler sonucunda elde edilmiş kadın hak ve kazanımlarında kayba neden olacak her türlü girişimin karşısında olacağımızı bir kez daha ifade ediyor, kadın haklarının teminatı olan Atatürk İlkelerine ve Laik Cumhuriyetimize olan bağlılığımızı  sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. 08 Mart 2024

 

 

Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. EMİN ALPER ÖZTÜRK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.