5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ
Tarih: 5.04.2021| Okunma Sayısı: 980

 

 

Çok kıymetli meslektaşlarım ve basının güzide emekçileri hepinizi saygı ile selamlıyorum.

1958 yılından bu yana her 5 Nisan günü, Avukatlar Günü olarak kutlanmaktadır. Avukatlık mesleği dünyanın en kutsal, en önemli ve en kadim mesleğidir. Avukatlar toplumların, halkların ve bireylerin savunma hakkının temsilcileridir.  Toplumda; hukuka, eşitliğe ve adalete duyulan güvenin en yüksek düzeyde olmasında ve özgürlüklerin hukuk önünde adaletli bir şekilde kullanılmasında avukatlık mesleğinin çok önemli bir yeri vardır.

 

Savunmanın bu ülkede hak ettiği konumda olmadığı, sistem olarak avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik bakış açısının çok sorunlu olduğu, ekonomik temelde bağımlı bir savunma örgütü isteğinin var olduğu, birçok davada avukatın alacağına göz koyulduğu ve bunun bizatihi meslektaş olarak gördüğümüz kesimler tarafından hayata geçirildiği, çok basit iddialar karşısında derhal soruşturma/kovuşturmalara maruz kalındığı hepimizin malumdur.   Savunmanın bu gününde elbette meslek sorunları önceliğimizdir.

 

 Dünya görüşümüz farklı olabilir. Ancak bu farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Adaletten, insan haklarından, demokrasiden, hukukun üstünlüğü prensibinden ve hukukçu kimliğimizden taviz vermeden karşılıklı sevgi/saygı temelinde hareket etmemiz bizim açımızdan son derece anlamlı ve önemlidir. Niğde Barosu olarak tüm meslektaşlarımın bu eksende bir yaklaşım ortaya koyduğu yönünde hiçbir tereddüttüm bulunmamaktadır.

        Dünyanın ve ülkemizin  çok zor bir dönemden geçtiği herkesin malumudur. Bu dönemde toplumun hemen hemen herkesimine ufak tefek de olsa madde yardımlarda bulunulmuştur. Ancak avukatların ismi hiç zikredilmemiştir. Hiç olmazsa meslekte ilk 3 yılını tamamlamayan arkadaşlarımı da devlet desteği verilebilirdi. Bu destek dahi verilmiyor ise Asliye mahkemeleriyle ağır ceza mahkemelerinde Avukat bulundurmayı zorunlu hale getirme, CMK ücretlerinin hiç olmaz ise asgari ücret seviyesine getirilmesine ilişkin bir karar alınırsa meslektaşlarımızda ekonomik olarak ayakta kalabilirler. Bu ve benzeri tedbirler önceden süre gelen taleplerimizden farklı değildir.

         Çok kısa süre önce bir meslektaşımız görevi sırasında vurularak öldürülmüştür. Daha birkaç gün önce Manisa da bir avukat arkadaşımız ekonomik sorunlar nedeni ile intihar etmiştir. Böylesine vahim olayların bir daha yaşanmaması mesleğimizin ekonomik koşullarının düzeltilmesi ayrıca ciddi manada mesleğimize bir koruma kalkanı getirilmelidir.

        Savunma mesleğinin sorunlarının gün geçtikçe arttığı bir ortamda bulunmaktayız. Bu sorunlara kalıcı çözümler için birkaç adım atılsa da bunlar daha sonra ötelenmiştir. Örneğin mesleğe giriş sınavı gibi . Bunun yanında her merdiven altında bir hukuk fakültesi açılmaması yönünde girişimlerde bulunulurken devlet kendi eliyle fakülte açmaya devam etmiştir. Tıp fakültelerine girişte ilk 30.000 de olmak zorunlu iken, hukuk fakültelerine girmekte sınır neden yüksek tutulmuştur.  Bu ve benzeri sorunların hala rafta olduğunu bilmek bizi üzmektedir. Konulara derhal çözümler getirilmelidir.

          Niğde Barosu olarak toplumsal eşitlikten yana olduğumuzu bir kez daha bildirmek isteriz. Hiçbir etnik kökene, dini kökene ve siyasi kimliği bakılmadan herkese adaletin eşit olarak dağıtıldığı bir ülkede yaşamak ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz.

         Bu vesile ile hepinizi avukatlar günün kutluyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

                                                                                                                                            

Niğde Barosu Başkanı

                                                                                                          Av. Osman ÇİMEN

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. EMİN ALPER ÖZTÜRK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.